Brazílska káva v obrazoch

Autor: Zdenko Somorovsky | 29.5.2012 o 6:10 | (upravené 29.5.2012 o 6:20) Karma článku: 12,01 | Prečítané:  1563x

Už, keď som letel do Brazílie, vedel som, že si chcem ísť pozrieť kávové plantáže. Včera sa mi to po prvýkrát v živote podarilo. Na živo som videl kávovník arabský, ktorý je najrozšírenejším kávovníkom pestovaným na výrobu kávy v Brazílii. Kávovník je tu hlavnou poľnohospodárskou plodinou a samotná káva hlavným exportovaným produktom. Vďaka čomu je Brazília najväčší producent kávy na svete. Štát Minas Gerais v ktorom sa práve nachádzam, je najväčším brazílskym producentom kávy Arabica.

_IGP2380.jpg

Začiatky pestovania kávy nie sú presne písomne doložené, ale ako rok dovozu kávového semena sa uvádza 1727.

_IGP2384.jpg

Prvá úradná zmienka o kráľovskom dekréte o káve pochádza z roku 1732. V tom istom roku bola vyvezená aj prvá káva z kolónie Pará do Európy.

_IGP2375.jpg

Plod o veľkosti 1,5 cm má na začiatku zelenú, neskôr žltú a na koniec červenú až fialovú farbu. Plod je bohatý na značné množstvo bielkovín, lipidov, sacharidov a 0,5-1,7% kofeínu.

Bobulee.jpg

Plody chutia dosť sladko. Mal som celkom príjemnú chuť v ústach.

_IGP2377.jpg

Štát Minas Gerais je obklopený pohoriami, jazerami, vodopádmi a pôdou bohatou na minerálne látky. To sú výborné podmienky na pestovanie kávy.

_IGP2379.jpg

"Kávobranie" je vždy v septembri. Zbiera sa vždy ráno a spracúvava popoludní.  Vo fabrikách sa káva spracúvava podlľa nasledujúcich 5 krokov.  Najskôr sa bôby očistia od lístia a potom sa rozdelia do vodných nádrží podľa toho ako sú zrelé. Stupeň zrelosti je veľmi dôležitý.

_IGP2385.jpg

Postupne sa odstráni časť vlákniny a bôby sa nechajú sušiť s pergamenovým povlakom na slnku. Čaká sa dva dni a potom sa prvý proces sušenia ukončí. Neskôr sa už kávové bôby sušia v sušičkách vykurovaných drevom na zostatkovú vlhokosť 11-12%.

zem.jpg

_IGP2386.jpg

Charakteristická chuť sa vyznačuje sladkou, mäkkou a dlho ostávajúcou chuťou. Je miernej povahy a harmonickej chuti.  Dočítal som sa, že vraj milovníci kávy ocenujú hlavne jej čokoládavú dochuť. Nabudúce to teda skúsim viac precítiť....

Prajem krásne ráno s brazílskou Arabicou.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Koľko vzdelaných a talentovaných ľudí si môže Slovensko odpáliť?

Neútočme na seba, nepoužívajme slovník, ktorý nás vracia do obdobia mečiarovského gádžovstva, povinnosťou politikov je krajinu kultivovať.

PRIMÁR

Prečo by ste nemali ísť spať nahnevaní

Vedci objavili spôsob, ako sa lepšie vyrovnať so zlými spomienkami.


Už ste čítali?