reklama
Miesto pre vašu tvorbu. Staňte sa súčasťou komunity
Zdenko Somorovsky

Zdenko Somorovsky

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Človek čo má rád - prirodzený smiech, pozitívnu náladu a sarkastický humor, spoznávanie cudzích ľudí a kultúr, chuť horúceho čaju a arómu kávy, portské a tokajské vínko, krásne portugalské, španielske a anglické slovíčka. Človek, čo miluje cestovanie telom aj dušou a s ním spojené dobrodružstvo, hory a prírodu. Okrem toho sa rád ponára do studnice vedomostí starých kníh a zaprášených máp. Miluje hudbu a hudobné nástroje. Zbožňuje fotografovanie a písanie, pretože rád odkrýva čaro našej doby a našej planéty. Riadi sa heslom: "Bud vždy vyzbrojený úsmevom, pretože s ním je život krajší":-) Zoznam autorových rubrík:  PortugalskoNezaradenáTaliansko a jeho krásyAmerikaSlovenskoIzraelBraziliaŠkótskoPoľskoBelgickoŠvédskoAko chutí MarokoŠpanielskoBáseň ako darKeď kráčam životom

reklama

Ako chutí Maroko

Maroko - krátky pohľad na život v dedinke Merzouga (fotoreportáž)

Zdenko Somorovsky

Maroko - krátky pohľad na život v dedinke Merzouga (fotoreportáž)

Merzouga je malá dedinka na juhovýchode Maroka. Nachádza sa približne 50 km od Alžírskych hraníc. Rozlohou a počtom obyvaťelov je takých ako ona v Maroku veľa. Táto má však oproti nim predsa len jednu výhodu, je blízko púšte. Vďaka tomu nie je len bodkou na mape, ale častým krížikom cestovateľov a turistov. Nie je to teda bohom zabudnutý kus zeme, ale miestom odkiaľ vyrazila už nejedna "turistická" karavána. Napriek zmáhajúcemu sa turismu, život ľudí tu plynie svojim spôsobom. Samozrejme, že viacerí sa živia práve tým, že vo svojich domoch ubytujú ľudí z celého sveta. Tí si tu prídu, zaplatia si svoju "noc" na Sahare a spokojne odídu. Aj my sme sa medzi týchto vandrujúcich a na zážitku bažiacich ľudí zaradili. Keďže ťavu nemáme a ani ten stan sa nezmestil do batohu, museli sme to takto riešiť. Po ubytovaní u Hassana sme vyrazili obzrieť si okolie a zistiť aspoň trošku, aký si tu vlastne domáci vedú život a aké je ich každodenné prostredie. Tu je pár záberov, ktoré približujú ich život, život v krajine horúceho slnka, piesočného mora a berberskej odolnosti voči nástrahom nespútanej prírody.

  • 21. mar 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 285x
  • 45
Essaouira, najkrajšie mesto na marockom pobreží (fotografia)

Zdenko Somorovsky

Essaouira, najkrajšie mesto na marockom pobreží (fotografia)

Návšteva mestečka Essaouira ležiaceho na atlantickom pobreží očarí každého cestovateľa pre jeho príjemnú pri oceánsku klímu, stredovekú architektúru a neopísateľnú atmosféru. Už niekoľko storočí vôňa morskej soli prúdi medzi ošarpané uličky starej mediny, vkráda sa do obchodíkov a domčekov s typickou bielou fasádou a modrými okenicami, aby sa od nich mohla odraziť a premiešať sa s vôňou grilovaných rýb, duseného tajinu, sladkých koláčikov, či s umelecky vysokocenenými výrobkami z drahého tujového dreva. Jedinečným zážitkok je, keď sa ocitnete v prístave. Prechádzate okolo zaparkovaných lodí, sledujete ako rybári vyťahujú čerstvé úlovky, ktoré sa vám o niekoľko hodín budú prihovárať z ľadových pultov miestnych obchodníkov. Celé toto každodenné divadlo dotvárajú svojou prítomnosťou čajky, ktoré vám krúžia nad hlavou a čakajú na každý odhodený kúsok. Ich hvizdavý zvuk neodmysliteľne patrí ku essaourskému prístavu a dotvára celkový nezabudnuteľný dojem.

  • 9. nov 2010
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 174x
  • 2
Ako chutí Maroko od severu na juh, od východu na západ.

Zdenko Somorovsky

Ako chutí Maroko od severu na juh, od východu na západ.

Každý z vás pozná ten pocit, keď sa vráti z inej krajiny a po prezretí fotiek si uvedomí, že zase raz objavil kus krásnej zeme a jeho duša sa naplnila neskutočným vnútorným bohatstvom. Tento krát to bolo Maroko, ktoré sme počas našej cesty prešli krížom krážom od severu na juh, od východu na západ a nazbierali cez 1855 km. Skoro každý večer sme pritom spali pod hviezdnym nebom, pozerali na padajúce hviezdy a šepkali si „la vita e bella“. Počas pobytu sme si stihli pozrieť kráľovské mestá Fes a Meknes, ruiny zo slávneho rímskeho Volubilisu, posvätného Moulay Idrissu, Sale s hlavným mestom Rabat, berberskú Merzougu, ktorá bola pre nás vstupnou bránou do púštnej Sahary, medzi útesmi zaklinenú Todra de Gorges, prestupové mestečko Ouarzazate, filmami opradený At Benhaddou, neopísateľnou atmosférou nabitý Marrakéš, oddychové pri oceánske mestečko Essaouira a nakoniec aj najvyšší vrch severnej Afriky Djebel Toubkal s jeho 4167 m.n.m.

  • 24. aug 2010
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 632x
  • 3
reklama
SkryťZatvoriť reklamu