Brazílska káva v obrazoch

Autor: Zdenko Somorovsky | 29.5.2012 o 6:10 | (upravené 29.5.2012 o 6:20) Karma článku: 11,20 | Prečítané:  1633x

Už, keď som letel do Brazílie, vedel som, že si chcem ísť pozrieť kávové plantáže. Včera sa mi to po prvýkrát v živote podarilo. Na živo som videl kávovník arabský, ktorý je najrozšírenejším kávovníkom pestovaným na výrobu kávy v Brazílii. Kávovník je tu hlavnou poľnohospodárskou plodinou a samotná káva hlavným exportovaným produktom. Vďaka čomu je Brazília najväčší producent kávy na svete. Štát Minas Gerais v ktorom sa práve nachádzam, je najväčším brazílskym producentom kávy Arabica.

_IGP2380.jpg

Začiatky pestovania kávy nie sú presne písomne doložené, ale ako rok dovozu kávového semena sa uvádza 1727.

_IGP2384.jpg

Prvá úradná zmienka o kráľovskom dekréte o káve pochádza z roku 1732. V tom istom roku bola vyvezená aj prvá káva z kolónie Pará do Európy.

_IGP2375.jpg

Plod o veľkosti 1,5 cm má na začiatku zelenú, neskôr žltú a na koniec červenú až fialovú farbu. Plod je bohatý na značné množstvo bielkovín, lipidov, sacharidov a 0,5-1,7% kofeínu.

Bobulee.jpg

Plody chutia dosť sladko. Mal som celkom príjemnú chuť v ústach.

_IGP2377.jpg

Štát Minas Gerais je obklopený pohoriami, jazerami, vodopádmi a pôdou bohatou na minerálne látky. To sú výborné podmienky na pestovanie kávy.

_IGP2379.jpg

"Kávobranie" je vždy v septembri. Zbiera sa vždy ráno a spracúvava popoludní.  Vo fabrikách sa káva spracúvava podlľa nasledujúcich 5 krokov.  Najskôr sa bôby očistia od lístia a potom sa rozdelia do vodných nádrží podľa toho ako sú zrelé. Stupeň zrelosti je veľmi dôležitý.

_IGP2385.jpg

Postupne sa odstráni časť vlákniny a bôby sa nechajú sušiť s pergamenovým povlakom na slnku. Čaká sa dva dni a potom sa prvý proces sušenia ukončí. Neskôr sa už kávové bôby sušia v sušičkách vykurovaných drevom na zostatkovú vlhokosť 11-12%.

zem.jpg

_IGP2386.jpg

Charakteristická chuť sa vyznačuje sladkou, mäkkou a dlho ostávajúcou chuťou. Je miernej povahy a harmonickej chuti.  Dočítal som sa, že vraj milovníci kávy ocenujú hlavne jej čokoládavú dochuť. Nabudúce to teda skúsim viac precítiť....

Prajem krásne ráno s brazílskou Arabicou.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Ako sa pije a žije v banskom kraji, keď bane miznú

Tak ich tu vnímajú. Ako náletové buriny, ktoré sa uchytili v pustnúcom baníckom kraji.

SVET

Poliaci masovo protestujú, krajina stráca slobodu

Vládna strana postupne ovládla súdnictvo či médiá.


Už ste čítali?